Fryslân House New York komt op stoom

Alweer ruim een jaar geleden, op zaterdag 12 september 2009, werd in New York het derde Fryslân House geopend. De opening vond plaats te midden van de festiviteiten rondom Hudson 400. Met dit event vierden Nederland en Amerika 400 jaar handelsbetrekkingen.


Het evenement kreeg veel aandacht en erkenning in Amerika en bood daarom de deelnemers van het Fryslân House vele kansen welke reeds hebben geleid naar nieuwe zakenrelaties, projecten en producten. Het Fryslân House is gevestigd in Midtown Manhattan en wordt bemand door een locale partner, die deze week samen met collega ondernemers naar Friesland afreisde om speciaal voor de ondernemers van het Fryslân House een lezing te geven in Leeuwarden.

 

Het gaat goed met het Fryslân House New York. Zo rond Snakeware, het internetbureau uit Sneek, op dit moment gesprekken af voor het in opdracht nemen van het eerste webproject in the big city. Vripack heeft meerdere keren de oversteek naar New York gemaakt voor besprekingen, heeft Hawar uit Bolsward een aantal programmeurs en specialisten vanuit New York in dienst en heeft OAK-Onix Achterbosch Kunstwerken diverse gesprekken gevoerd met gemeenten aan de Hudson River, die geïnteresseerd zijn in het duurzaam bouwen van een brug, naar het model van de brug in Sneek. De samenwerkende leden van het Fryslân House hebben plannen om in 2011 weer een gezamenlijke reis naar New York te maken. "Afgelopen jaar gooide de aswolk van IJsland letterlijk roet in het eten voor wat betreft onze gezamenlijke reis. Dat zal volgend jaar vast en zeker niet het geval zijn", zegt Lennard Drogendijk, medeoprichter van het Fryslân House en in het dagelijks leven directeur van Business Development Friesland.

 

Fryslân House mag ook op belangstelling van potentiële en nieuwe leden rekenen. Zo heeft MediaCT, webshop ontwikkelaar uit Groningen, recent haar deelname aan Fryslân House New York bevestigd. Om het groeiend aantal ondernemers met interesse in export goed voor te bereiden op zaken doen in de VS en New York in het bijzonder, zullen Jacob Willemsen van New Amsterdam, de agent van Fryslân House en Carl van der Zandt van Gusy - Van der Zandt advocaten op dinsdagmiddag vanaf 15:30 uur in de koepel van de Friesland Bank aan het Zaailand 108 te Leeuwarden voor een groep ondernemers en geïnteresseerden een interessante lezing verzorgen met aansluitend een sessie waar uitgebreid gediscussieerd kan worden. "Twee ondernemers met veel ervaring die speciaal overkomen uit New York om middels hun lezing ons voor valkuilen te behoeden", zegt Ate van der Meer, medeoprichter van Fryslân House en directeur van Snakeware. "Ze zullen een kijkje in de keuken geven, onderstrepen de vele mooie kansen en geven helder inzicht in het reilen en zeilen rond zaken doen in the big city", vult Lennard Drogendijk afsluitend aan.