Hollands en Fries feestje in New York voor 400-jaar viering

New York City rekent op veel extra Nederlanders voor de viering van de NY400 week. Ook prins Willem Alexander en prinses Máxima vieren het feestje van 8 tot en met 13 september mee. Er zijn talloze festiviteiten om te herdenken dat VOC-kapitein Henry Hudson vier eeuwen geleden Manhattan ontdekte.

Tijdens de NY400-week in september zal het langs de Hudson minstens net zo feestelijk zijn, als op New Yorks 'eigen' feestdag', de vierde juli.

‘Het wordt een week, waarin we ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima verwachten en waarin New York City dus helemaal oranje gaat kleuren’,  zei directeur George Fertitta van toeristenorganisatie NYC & Company donderdag (30 juli) bij de presentatie. Hij deed die in Amsterdam samen met de loco-burgemeester, Carolien Gehrels, en ambassadeur Eric Niehe van NY400 in Nederland.

Graag geziene gasten
Fertitta  rekent op zo'n tien procent extra Nederlandse bezoekers tijdens de speciale NY400-week. Hij is daar ontzettend blij mee, want Nederlanders zijn er intussen graag geziene gasten. ‘In de afgelopen jaren is de belangstelling vanuit Nederland alleen maar gegroeid van record naar record en dat gaat ondanks de crisis nog steeds door’.

Nummer één bestemming
De cijfers liegen er ook niet om. In 2008 trok New York ruim 241.000 Nederlandse toeristen, ongeveer een derde meer dan de 181.000 van 2007. En ook in de eerste helft van dit jaar is het nog steeds onze nummer één bestemming in de Verenigde Staten.

Big spenders
New York City ontvangt dit jaar naar verwachting zo’n elf miljoen bezoekers vanuit  alle delen van de wereld en het aandeel van Nederlandse toeristen is daarin dus maar klein. Toch staan ze in hoog aanzien en dat komt niet alleen maar doordat ze met hun gemiddeld 314 dollar per dag aan uitgaven tot de ‘big spenders’ worden gerekend.

Veel gemeenschappelijks
‘We hebben veel gemeenschappelijks en dankzij onze historie ook veel met elkaar gemeen. Zonder die roots was New York niet geweest wat het nu is: bruisend, open-minded en tolerant’, aldus Fertitta. ‘Daarom is het goed, dat in de NY400-week ook veel New Yorkers wat beter met hun Nederlandse achtergrond kennis kunnen maken’. 

Koninklijke glans
Bij de viering zullen, naast de bij dat soort gelegenheden gebruikelijke hoogwaardigheidsbekleders en autoriteiten, ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig zijn. ‘En dat is écht bijzonder, want het geeft ons feest letterlijk een koninklijke glans’.

Obama
Het is uiteraard onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse president Barack Obama er tijdens de Hollandse week in New York ook bij zal zijn, maar met dit gezelschap zal niemand hem echt missen, denkt Fertitta.

Vloot en paviljoen
De NY400-week opent 8 september met de intocht van een kleurrijke vloot Nederlandse schepen over de Hudson in de haven van New York. Een dag later opent Willem-Alexander aan het New Amsterdam Plein op de zuidpunt van Manhattan het New Amsterdam Pavilion, een geschenk van Nederland aan New York.

Geboortebewijs
Tijdens de onthulling is daar ook de Schaghen-brief te zien, 'het geboortebewijs’ van New York. De Nederlandse vertegenwoordiger Pieter Schaghen legde hierin de overdracht vast van het eiland Manhattan van de Indianen aan de Nederlandse kolonisten.

Veel te doen
Gedurende de week zijn er tal van tentoonstellingen van Nederlandse kunst, conferenties en workshops. Alleen op 11 september staan de festiviteiten op een laag pitje in verband met de herdenking van de aanslagen op de Twin Towers, acht jaar geleden.

Windmolens, klompen en haring
Nederland presenteert zich verder op allerlei manieren. In het New Amsterdam Village in Bowling Green Park zijn bijvoorbeeld traditionele Hollandse grachtenpanden te zien en een windmolen. Er zijn daar ook oranje fietsen te huur en er worden Delfts blauw aardewerk en klompen gemaakt. Bezoekers kunnen er traditioneel Nederlands eten en hapjes proeven, zoals stroopwafels, poffertjes en haring.

New Island Festival
Écht  heel bijzonder is het New Island Festival, van 10 tot en met 20 september op Governors Island, vlak voor de kust van Manhattan. Daar zullen speciale edities van Oerol en De Parade zijn te zien, met een keur van toneel-, muziek- en dansvoorstellingen.

Boulevard of Broken Dreams
Centrale plek op New Island is de Boulevard of Broken Dreams, een kampement met Romeinse tenten. In het midden een 150 meter lange tafel, ontworpen door Piet Hein Eek, met speelplekken voor artiesten. Festivalkok André Amaro maakt er ook een culinair feestje van en serveert een speciale Hollandse pioniersstampot.

Unieke festivalcultuur
‘Het festival verenigt het beste wat de Nederlandse festivalcultuur te bieden heeft’, zo vinden de programmamakers. ‘Een unieke locatieprogrammering  zoals op Oerol, met het eiland als podium, en een bruisend festivalhart in de bewezen goede traditie van de Parade. We zijn er trots op dat we dit, voor het eerst, in Amerika kunnen laten zien’.

Friese dag
Een Friese Dag, met de officiële opening van het Amerikaanse Fryslân House, en de Flying Dutchman zeilrace zijn voorbeelden van andere onderdelen met een typisch Nederlands tintje.

Harbor Day
Harbor Day, de eerste havendag ooit in New York, is op 13 september bedoeld als afsluiting én hoogtepunt van de NY400-week. ‘We hopen dat die havendag een traditie gaat worden, die ons elk jaar opnieuw aan onze Nederlandse banden zal doen denken’, zegt Fertitta.

Actie Continental Airlines
Voor Nederlanders die het allemaal van nabij willen meemaken of gewoon New York willen bezoeken heeft Continental Airlines een speciaal NY400 actietarief van 400 euro, exclusief taxes en fees van maximaal  70 euro.,

Daarnaast is er een roundtrip BusinessFirst aanbieding voor 1609 euro exclusief maximaal 250 euro aan taxen. Reizen naar New York (Newark) kan van 1 september t/m 31oktober met terugreis tot uiterlijk 17 december 2009.