‘Fryslânhouse’ als verkoopkantoor

‘Fryslânhouse’ als verkoopkantoor

Amsterdam - Zes Friese ICT-bedrijven openen een verkoopkantoor in Amsterdam. Zij verwachten hiermee de omzet flink te kunnen vergroten. De initiatiefnemers spreken van een Friese IT-ambassade.

Amsterdams kantoor voor ICT Fryslân
Andere Friese ICT-bedrijven kunnen tegen betaling gebruik maken van de faciliteiten. De provincie Fryslân heeft 66.000 euro bijgedragen.

De zes deelnemende bedrijven zijn Compano, Vincis en Snakeware uit Sneek, het Leeuwarder Wannit en ICT Center en Icit uit Franeker. Compano en Snakeware halen nu al het grootste deel van hun omzet buiten Fryslân. De andere vier bedrijven willen het kantoor gebruiken om voet aan de grond te krijgen in het westen.

De zestig leden van de branchevereniging ‘ICT Vereniging Friesland’ kunnen tegen betaling gebruik maken van het verkoopkantoor, bijvoorbeeld als ze in Amsterdam willen werken of als ze potentiële klanten willen ontvangen.

De ,,Friese IT-ambassade’’, zoals de deelnemende bedrijven het kantoor omschrijven, zal worden gehuisvest in het voormalige Twinning-gebouw in het Amsterdam Science Park. Dit wordt voor een periode van drie jaar de tweede thuisbasis van de Friese ICT-ondernemers.

Dinsdag vindt de feestelijke opening plaats, tijdens de eerste dag van het ICT-congres TINE, The ICT and Networking event. Tom Kok, voorzitter van de brancheorganisatie Dutch Dialogue Marketing Association (DDMA), zal het startschot geven voor het ‘Fryslân House’. Kok, ex-D66-voorzitter, opperde vorig jaar het idee een Friese voorpost in Amsterdam te openen. ,,Als het zo moeilijk is, het westen naar Friesland te halen, waarom gaat Friesland dan niet naar het westen?’’, aldus Kok. ,,Bij gelijke geschiktheid kiezen opdrachtgevers in het westen dan toch voor een bedrijf uit de Randstad.’’

Betrouwbaar

Het idee werd opgepikt door A. van der Meer van Snakeware. Hij wist vijf andere Friese ICT-bedrijven te bewegen mee te doen aan het Fryslânhouse. ,,Geen van de zes bedrijven had het soortelijk gewicht om op eigen kracht een nevenvestiging te openen, laat staan in de ICT-hoofdstad van Europa’’, aldus Van der Meer. ,,In de Randstad gebeurt nu eenmaal wat meer dan in Friesland. De Friese ondernemer zocht het tot voor kort het liefst dicht bij eigen huis. Dat gaan we doorbreken.’’ De Friese bedrijven hebben volgens Van der Meer een streepje voor op hun westerse branchegenoten. ,,Friezen staan bekend als uiterst betrouwbaar. Opdrachtgevers komen bij ons niet voor verrassingen te staan.’’ Hij wil de Friese volksaard als marketinginstrument gebruiken. De zes bedrijven hebben gezamenlijk ongeveer zeventig mensen in dienst.