Friese ondernemer naar 'the States'

Friese ondernemer naar 'the States'

Op de binnenkant van zijn overhemdboord staan de Friese pompeblêden. Zo maakt ondernemer Sjoerd Kruidhof – als een soort Jean-Marie Pfaff - reclame voor zijn provincie. Dat slaat zo aan dat kroonprins Willem-Alexander belangstelling toonde voor het overhemd, toen het Fryslân House op 12 september zijn deuren opende in New York City.


Lage kosten
Kruidhof, net terug uit de VS, is een van de veertien Friese ondernemers die gebruik maakt van de kantoorfaciliteit in de Amerikaanse wereldstad. Een team van vier medewerkers beantwoordt de telefoon en behartigt de belangen van de bedrijven. De kosten zijn verrassend laag, € 2500,- per ondernemer per jaar. Dat komt doordat de Provincie Friesland een gedeelte bijdraagt. Over drie jaar moet het Fryslân House op eigen benen staan.
 
De Fryslân Houses zijn een initiatief van Lennard Drogendijk van Business Development Friesland en van Ate van der Meer van IT-bedrijf Snakeware. Het eerste Fryslân House ging vijf jaar geleden open in Amsterdam. In 2006 volgde een tweede in de Letse hoofdstad Riga. Dat laatste werd niet zo’n succes, mede door de crisis.
 
Maar New York wordt volgens Van der Meer wel een succes, crisis of niet: “Bedrijven doen graag mee, want als de markt ergens aantrekt dan is het in New York, zeggen ze.”
 
Klemmen
Sjoerd Kruidhof is zelf nog maar net bekomen van zijn New York-avontuur. Zijn bedrijf, Axtra Voorzetapparatuur BV handelt in gereviseerde voorzetstukken voor vorkheftrucks, ‘klemmen’ in jargon. In de vestiging in Wergea (Warga op zijn Hollands), vlak onder Leeuwarden, staan zo’n 1500 voorzetstukken op 5000 vierkante meter. 
 
Natuurlijk knappen Amerikaanse bedrijven ook gebruikte klemmen op, maar Kruidhof is overtuigd van zijn kunnen: “Wij zijn eigenwijs, we doen het gewoon beter.” De plannen zijn weliswaar nog pril, maar Kruidhof en zijn vrouw Bea zijn erg enthousiast.
 
De werknemers hebben nog koudwatervrees en blijven liever in Friesland. Maar zoon Ronald Kruidhof, die net de HAVO heeft afgerond, ziet een buitenlandse carrière helemaal zitten. Kortom, the American Dream op zijn Frysk.

 

klik hier voor het filmpje