Friesland House geopend in New York

Friesland House geopend in New York

Een provinciale delegatie heeft vandaag het Friesland House in New York geopend. De hele dag vieren ongeveer 350 Friezen op Governors Island voor de kust van Manhattan, de 400-jarige verwantschap tussen Friesland en de stad.


Met het Friesland House proberen veertien Friese ondernemingen voet aan de grond te krijgen in Amerika. Volgens Sjoerd Galema, gedeputeerde voor Economische Zaken, helpt het huis de Friese ondernemers zich thuis te voelen in de stad. Ze kunnen makkelijker contact leggen met Amerikaanse ondernemers, zegt hij.

Volgens initiatiefnemer Ate van der Meer levert het Friesland House direct al kansen op voor het provinciale bedrijfsleven. ,,We verwachten er veel van. Soortgelijke huizen in Amsterdam en Riga hebben hun waarde al bewezen.'' De provincie draagt de eerste drie jaar de helft van de kosten van het kantoor op Manhattan.

De omvang en kosten van de Friese delegatie leidde vorige week tot kritiek van het kabinet. Dat vindt een afvaardiging van vijftien provinciale vertegenwoordigers en bestuurders te groot. Het Rijk heeft 25 ambtenaren gestuurd. Daarnaast vindt het kabinet de kostenpost van 337.000 euro onverantwoord.

Galema ergert zich aan de kritiek. ,,We leven in een grote wereld waar we over de grenzen moeten kijken. De vieringen in New York zijn voor Friesland een uitgelezen kans om nieuwe contacten te leggen die goed zijn voor ons bedrijfsleven.'' Daarnaast wijst hij op de historische banden van Friesland en New York.

 

Bron: Leeuwarder courant