Fryslân House in hoofdstad

Fryslân House in hoofdstad

AMSTERDAM - Friesland opent een dependance in Amsterdam. Vijf Friese it-bedrijven starten dit jaar in de hoofdstad een 'Fryslân House'. Van daaruit gaan ze op zoek naar opdrachten en willen ze de Friese it-sector promoten.


AMSTERDAM - Friesland opent een dependance in Amsterdam. Vijf Friese it-bedrijven starten dit jaar in de hoofdstad een 'Fryslân House'. Van daaruit gaan ze op zoek naar opdrachten en willen ze de Friese it-sector promoten.

Friese technologiebedrijven hebben het wat moeilijk met het werven van orders uit de Randstad. Friesland staat, in tegenstelling tot Groningen, niet bekend als it-provincie. Klanten laten het landsdeel daarom nogal eens links liggen.

Vorig jaar opperde Tom Kok, ex-Aegon, ex-D66-voorzitter en ex-Cool Capital, na een klaagzang van Friese ondernemers, het idee een Friese voorpost in Amsterdam te openen. "Als het zo moeilijk is, het westen naar Friesland te halen, waarom gaat Friesland dan niet naar het westen?", zegt Kok.

"Voor sommige dingen moet je gewoon in Amsterdam zijn. Bij Friesland wordt eerst gedacht aan 'kwaliteit' en dan 'heel ver'. Blijkbaar is er een gevoel van grote afstand. Bij gelijke geschiktheid kiezen opdrachtgevers in het westen dan toch voor een bedrijf uit de Randstad.

Vijf Friese bedrijven uit Sneek, Leeuwarden en Franeker, pikten het plan op. Geen van hen heeft het soortelijk gewicht om op eigen kracht nevenvestigingen te openen, laat staan in de ict-hoofdstad van Europa.

In de tweede helft van dit jaar gaat de Friese voorpost open, 'ergens aan de ringweg A10 in Amsterdam'. De vijf bedrijven kunnen er neerstrijken als ze in het westen moeten werken, ze kunnen er potentiële klanten ontvangen en ze kunnen er de Friese it-sector promoten.

"Amsterdam is gewoon een iets sneller wereldje dan Friesland," zegt Ate van der Meer van Snakeware uit Sneek, een van de vijf bedrijven die het Fryslân House zal betrekken. "In de Randstad gebeurt het nu eenmaal wat meer dan in Friesland."

Bij Snakeware mag dan 80 procent van de klanten van buiten Friesland komen, bij de meeste andere Friese it-bedrijven is dat niet het geval. "De Friese ondernemer zoekt het toch het liefst dicht bij eigen huis," zegt Van der Meer. "Dat wil ik doorbreken."

De vijf ondernemingen - gemiddelde omvang dertien personeelsleden - zijn zo uitgekozen, dat ze elkaar aanvullen, zodat ze ook grotere opdrachten aankunnen. Van de leverantie van hardware, de aanleg van 'infrastructuur' tot it-toverwoorden als 'content management' en 3-D visualisaties, het Fryslân House kan er in voorzien.

Niet dat Amsterdam tot nu toe dergelijke vaardigheden ontbeert. Maar de Friese bedrijven hebben volgens Van der Meer wel een streepje voor op hun westerse branchegenoten. "Friezen staan toch bekend als uiterst betrouwbaar. Afspraak is afspraak. Opdrachtgevers komen bij ons niet voor verrassingen te staan." De Friese volksaard als marketinginstrument.

Bij het Fryslân House hoeft, in tegenstelling tot het Holland House dat elke Olympische Spelen verschijnt, niet aan uitbundigheid te worden gedacht. Daar is de oppervlakte van 55 vierkante meter ook niet naar. Met twee werkplekken en een vergaderkamer is het al afgelopen met het stukje Friesland in Amsterdam.

De lokatie van de Friese it-ambassade houden de ondernemers nog voor zich. Die wordt in april met feestelijkheden bekend gemaakt. Het Twinning-gebouw in de Watergraafsmeer, de lokatie van zovele it-bedrijven, maakt de beste kans, denkt hij.

Copyright: Het Parool